Agaises Wijngaard

Vu du vignoble et du chai
le chai

De wijngaard is gelegen in Haulchin, tussen Binche en Mons, in het bed genaamd “Les Agaises” op een zeer rijke kalksteenhelling en op het zuiden gericht, waarover Lord Ruffus regeerde in de 12e eeuw.

Het was in 2002, in een tijd dat de Belgische wijnbouw vrij vertrouwelijk was, dat de eerste twee hectare Chardonnay werden aangeplant op een uniek terroir, dat van “Terres Blanches”.

Het domein, het allereerste in Wallonië dat uitsluitend bestemd was voor de productie van mousserende wijnen, een echt speerpunt van de heropleving van de wijnbouw in België, is geleidelijk uitgebreid tot meer dan 40 hectare vandaag.

In 2015 ontving de Vignoble des Agaises de titel van Chevalier du Mérite Wallon “omdat hij Wallonië eer heeft gebracht en heeft bijgedragen tot zijn invloed”.

In 2022 werd Raymond Leroy door Vinopres verkozen tot Belgische Wijnpersoonlijkheid van het Jaar.

Vu des vignes
le Vignoble des Agaises
Vu du terroir calcaire et des vignes
le terroir calcaire

De ploeg

In 2001 bood Raymond Leroy, wijnhandelaar in Binche (sinds 1981 ook een amateur-wijnmaker in Clos des Mouligneaux, in België), Etienne Delbeke, een boer in Haulchin op de witte landerijen van Agaises, aan om wijnstokken op zijn heuvel te planten. Thierry Gobillard, champagnebouwer wiens champagne Raymond importeert, bevestigt de kwaliteit van het terroir en stemt ermee in zijn knowhow te delen. Michel Wanty en Joël Hugé, vrienden van Raymond, vervolledigen het team dat in het voorjaar van 2002 de Vignoble des Agaises zal creëren.

Bertrand Demoustier (2003) en Glawdys Oostens (2008) zullen de eerste twee tuinbouwers zijn in het constant groeiende veld. Ze zijn getraind in snoeien in de Champagne, hebben de wijngaard nooit verlaten en ondersteunen nieuwkomers.

Arnaud (2009) en John (2010) Leroy, de twee zonen van Raymond, kwamen kort na hun studies bij het team. De eerste, met een diploma informatica en sommelier (Universiteit van Suze-La-Rousse), zal verantwoordelijk zijn voor communicatie en marketing. De tweede, een oenoloog (Universiteit van Bordeaux) wordt samen met Thierry Gobillard keldermeester.

Emile Delbeke (2019) was 5 jaar oud toen de wijnstokken op familieland werden geplant. Hij groeide bij hen op en voegde zich bij het team toen hij afstudeerde (tuinbouwmanagement in Ath). Met Etienne, zijn vader, zijn ze verantwoordelijk voor de wijnbouw en garanderen ze de kwaliteit van de druiven.

Eric Pécriaux (2019) en Benjamin Segers (2020)vervolledigt het tuinbouwteam van Bertrand en Glawdys. Ludovic Minette (2020) en Africa Pino (2021) zijn de laatste nieuwkomers op het gebied van respectievelijk logistiek en wijntoerisme. Met een speeltuin van 35 hectare en 70.000 bezoekers per jaar hebben ze eigenlijk geen tijd om zich te vervelen.

les vendanges